top of page

6 důvodů proč je ragby právě pro tebe

1. Každý je užitečný


Ragby má jednu velkou výhodu a to tu, že pro něj není jen jeden správný profil hráče. Jako se s tím setkáváme třeba u gymnastiky, atletiky a i jiných sportů. Většinou tvoje postava určí tvůj post. Proto spolu v týmu můžou hrát hráči z nichž jeden měří 160 cm a druhý 210 cm. Každý bude hrát na jiné pozici, na které bude plně užitečný.

2. Jedna velká parta

Pokud si nejste u nějakého sportu jistí, že budete mít super partu v týmu, tak u ragby si můžete být jistí, že budete mít super partu v celém sportu. Možná je to i tím kontaktem, který všechny spojuje, nebo třetím poločasem, kdy jdou všechny (zvláště negativní) zážitky z hřiště stranou.




3. Stejné příležitosti pro každého

Každý hráč má stejnou možnost na hřišti hrát v obraně i v útoku. Když má tým balón, všichni útočí a když nemá, všichni brání a mají stejný cíl, zase zpátky balón získat. A i když je to týmová hra, záleží na dovednostech jednotlivců.




4. Všestrannost

Ragby prověří skoro všechny schopnosti a dovednosti každého hráče. Musí být připraven na běh, na kontaktní situace, na týmovou souhru, na přihrávky, na kopání balónu, na skákání a zvedání někoho. Takže trénink obsahuje všestranou přípravu a zvyšuje fyzickou zdatnost v mnohých ohledech.




5. Výhry a prohry

Každý si potřebuje vyzkoušet oboje. Ragby přináší od každého kousek. Než se vůbec dostanete k zápasu, tak si prožijete malé prohry i výhry na tréninku, díky týmovému sportu to ani jinak nejde a k interakci s jednotlivci a minitýmy během jednotky to ani jinak nejde. A rozhodně stojí za zmínku i pozápasové zvyklosti tzv. třetího poločasu, kdy oba týmy (nebo všechny týmy z turnaje) slaví společně. Je to takové hezké gesto, že vlastně nejde jen o výhru, ale co se stane na hřišti, zůstane na hřišti a mimo něj, jsme všichni jedna velká parta kamarádů.




6. Vysoké cíle

Vidíš se přinejmenším na mistrovství Evropy, ale nejradši bys na mistrovství světa nebo Olympiádu? Tak i to ti může ragby poskytnout. Ragby 7s je od roku 2016 součástí olympijského programu. Česká republika se sice ještě nekvalifikovala, ale rozhodně nemá zavřená vrata v budoucnu. Ženský tým 7s se už zúčastnil evropské kvalifikace.




Co je nejlepší na ragby podle našich trenérů?

​​ Co je vždycky fascinovalo a přitahovalo na ragby? Co je podle nich top na ragby.​ Klára “Vyplavení endorfinů v zápalu hry.” Zakhar “Co se mi vždycky líbilo na ragby je ten pocit, že patříš k něčemu většímu. Můžeš třeba přijít na trénink do týmu, kde si nikdy dřív nebyl a nikdo s tím nemá problém. Když se ocitneš v zemi, kterou vůbec neznáš, tak víš, že když přijdeš do ragbyového týmu, někdo se tě ujme a pomůže ti.” Lea “Už hned na začátku mě chytla ta jedinečnost a zvlášnost přihrávky dozadu a překonávání hřiště jinak než přihrávkou. Pak samozřejmě hned kontakt a překonávání soupeře silou. S tím jsem se nikdy dřív osobně u sportu nesetkala, až poprvé na ragby.” Honza “Pro mě je nejúžasnější spojení pohybu, zážitků a party. A pak taky výzva v překonávání sama sebe.”




bottom of page