top of page

Jaké chrániče nás ochrání před úrazy?



Milujeme kontaktní podstatu ragby, přesto se nikdo z nás nechce zranit ani schválně ublížit spoluhráči nebo protihráči. Od vzniku našeho klubu klademe velký důraz na maximální možnou bezpečnost hráčů při hře i během tréninku. Proto doporučujeme kvalitní ochranné pomůcky.


Kvalitní chrániče zubů chrání nejen chrup samotný, ale pomáhají i v prevenci před dalšími zraněními. Proto v našem klubu pravidelně pomáháme našim aktivním členům se samotným výběrem chráničů zubů již osvědčených značek, a organizujeme pro zájemce i speciální dny, kdy je možné si kvalitní chrániče vybrat a následně si je nechat vyrobit. Chránič je vyroben přesně na míru danému hráči.




Vzhledem k praxi je těžké odhadnout jak velký počet hráčů nakonec tyto chrániče aktivně užívá při zápasech nebo kontaktních trénincích. Aby každý ujistil účinek chráničů na zuby, a tím chceme předejít zbytečným zraněním a následné dlouhé léčbě Vás nebo Vašich dětí, připravili jsme zkrácený překlad zajímavého článku kapitána ruského národního ragbyového týmu Vasilye Artenyeva o účinku chráničů. (celý text v ruštině můžete přečist zde).


Používání chráničů na zuby během ragby


Specialisté po celém světě se shodují na tom, že použití kvalitních chráničů zubů ve sportech s rizikem poranění úst, zubů a čelisti kam patří i ragby, zásadně snižují rizika takových zranění. Chrániče zubů nejenom chrání samotné zuby, ale také snižují pravděpodobnost poškození měkkých tkání obličeje, čelistí a temporomandibulárního kloubu a také může předcházet otřesu mozku.


Účinnost ochranných charakteristik chráničů zubů při prevenci poranění zubů, čelistí a otřesů mozku lze do určité míry posoudit na základě provedené analýzy dat (viz obrázek). Obrázek ukazuje počet zranění, která respondenti utrpěli během tréninku nebo zápasů ragby s použitím chráničů zubů a bez nich.



Ve 150 sledovaných případech poranění zubů došlo v 92.0% případů bez použití chráničů zubů a pouze 8,0% pro případ použití chrániče.


V případě zranění čelisti bylo analyzováno 93 případů a z nich 93,5% připadá na úraz bez chrániče a 6,5% s chráničem.


No a konečně z celkového počtu 256 případů otřesů mozku jich 27% spadá do kategorie s použitým chráničem zubů a 73% na případ bez něj .


Z výše uvedené statistiky je více než patrné, jak důležitou pomůckou pro hráče je právě tento chránič. Je třeba poznamenat že více než 50% respondentů uvedeného výzkumu používá chrániče zubů. Frekvence používání chráničů zubů se zvyšuje s věkem hráčů. Starší a zkušenější hráči ragby mají tendenci nejen hrát ale i trénovat s chrániči. Lze tedy potvrdit teorii o významné účinnosti chráničů při ochraně a prevenci poranění zubů, čelisti a případně otřesu mozku mezi hráči ragby.


V roce 2007 byla publikována studie Dr- R. Charterjeem s názvem “Srovnání postojů a přesvědčení profesionálních hráčů ragby z jednoho klubu a rodičů dětí hrajících ragby v sousedním amatérském klubu s nošením chráničů zubů” Tato studie se zabývala vnímáním chráničů zubů mezi profesionálními hráči ragby a dále jejich postoj k používání chráničů zubů během zápasů a kontaktních tréninků. Během této studie bylo zjištěno že všichni profesionální hráči ragby kteří pravidelně používali chrániče zubů narozdíl od rodičů malých ragbistů doporučili používání těchto chráničů co nejdříve kdy začnou hrát ragby. I když hráči v útlém věku tuto ochranu možná potřebovat zatím nebudou doporučuje se začít používat tuto ochranu co nejdříve pro to aby si na tento chránič zvykli a vyhnuli se tak nepříjemným pocitům.


Pro zajímavost je třeba poznamenat že většina profesionálních hráčů začala nosit chrániče teprve na popud svých rodičů. Paradoxně však rodiče nedostávají adekvátní informace o nutnosti ochrany úst, zubů, čelisti a hlavy od sportovních lékařů, zubařů, trenérů ani od sportovních federací. Výsledky studie zcela jasně doporučují používat chrániče dělané na míru od specialistů .Kvalitní chrániče zmenšují riziko otřesu mozku a jsou podstatně pohodlnější. Na Novém Zélandu se podařilo díky propagaci a zákazu nástupu k zápasu hráče bez chráničů zubů (jako první na světě) v sezoně 97/98 zvýšit míru použití tohoto ochranného doplňku z 67% až na 93%. V této sezóně bylo následně zaregistrováno o 43% méně případů zubních zranění.




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Asistenti, info.

Pravidla: 1. Trenér zelenou barvou označí počet asistentu který potřebuje na trénink . 2. Asistent v píše sebe do Volního zeleného pole. 3. Asistent který ne bude zapsaný do tabulky, nemá nárok na od

bottom of page